Under 1980- och 1990-talen fanns det många svenska techno-grupper, men flertalet av dem är inte särskilt kända. Här tar vi upp två grupper som de flesta som följt syntmusikens historia nog känner igen plus ett mindre känt band.

Adolphson – Falk

Huvudmedlemmar i detta band är Tomas Adolphson som både sjunger och spelar, och Anders Falk är den som gör texterna, och han även sjunger och spelar. De två killarna träffades när de gjorde värnplikten 1968 på FRA. De började då ett musikaliskt samarbete och under 1970-talet släppte de ett par singlar och Lp:n ”Nattexpressen”. De medverkade även med låten ”Tillsammans” i Melodifestivalen 1979. Duons stora genombrott fick de i radioprogrammet Eldorado 1991 med singeln ”Blinkar blå”. Ett år senare släppte de en ny Lp som hade namnet ”Med rymden i blodet”. Vem minns inte deras urhärliga jullåt ”Mer jul” som släpptes 1984, där låten slutar med att Kalle Anka med vänner önskar god jul!

50 års jubileum

2018 firade Adolphson och Falk 50 år som artister. De har berättat att de skrivit nästan alla sina låtar på gitarr hemma vid köksbordet. Låtarna bör låta bra när de är enkla och avskalade, för att sedan byggas upp med olika effekter är deras paroll. I och med sitt 50 års jubileum har de kommit ut med ett nytt album ”50” som de är mycket stolta över och det är mycket syntsound i låtarna. Singel från albumet heter ”Just då” och det hörs på låten att duon är tillbaka till sina rötter.

Ett svenskt syntband som kommer från Öland är Mollgan och de var populära i mitten av 1990-talet.

BWO

Den här svenska electrogruppen känner nog de flesta i alla åldrar till. Bandet bildades 2003 av Alexander Bard och BWO är egentligen en förkortning av Bodies Without Organs. Bandet har utöver syntpop även inslag av elektro, dance och pop i sin musik. Medlemmar i bandet är förutom Alexander Bard även Martin Rolinski som är sångare i bandet och Marina Schiptjenko som var Bards kollega i Vaccum. BWO har släppt hela sjutton singlar och de toppade hitlistorna i både Ryssland och Ukraina. Deras debutsingel hette ”Living in A Fantasy” och den 9 mars 2005 släppte de sitt första album i Sverige ”Prototype”. Albumet blev en stor succé här hemma och den såldes i cirka 77 000 exemplar, det betyder att den sålde platina. År 2005 deltog de i Melodifestivalen med låten ”Gone” och hamnade på en femteplats. Även 2006 tävlade de i Melodifestivalen, då med låten ”Temple of Love” och då kom de tvåa.