För alla som varit med på den ”gamla goda tiden” som det brukar sägas, minns väl vinylskivorna eller LP-skivorna som fanns i både små musikbutiker och i större varuhus. När det kom ut en ny skiva var det roligt att besöka en liten musikbutik för där fick man lyssna på ett smakprov innan man bestämde sig för att köpa skivan. Det är många som än i dag har stora samlingar av vinylskivor, och vissa kan vara värda mycket pengar. Ett tag försvann så gott som alla skivspelare, men nu är det många som vill spela sina vinylskivor igen.

Fördelen med att streama musik är att du kan lyssna på en artist, listor med blandade artister eller så kan du själv göra egna listor med dina favoritartister. Det som är lite roligt med Spotify, är att de håller koll på vilka artister du spelar mest och det dyker upp förslag på liknade artister. De lägger även upp listor med musik du ofta lyssnar på och i början på varje år får du en lista på den musik du lyssnat mest på under året. Alltid lika trevligt att ta del av den listan.

Var man kan streama musik

Numera lyssnar väldigt många på musik som kan laddas ner online. Den mest kända sidan som du kan streama musik på är Spotify, som finns i en gratisversion och en betalversion. Väljer du gratisversionen får du stå ut med reklam mellan varven och du kan inte lyssna på alla låtar som finns att tillgå. Vill du ha tillgång till all musik kostar det ungefär en hundralapp i månaden. Det är i och för sig inte mycket pengar, men vissa kanske vill lägga dessa pengar på annat. YouTube är en videokanal där du kan se artisterna på mobil, surfplatta eller på tv-apparater. Det kostar ingenting att se och höra musik där. iTunes som tillhör Apple, går att ladda ner på iPhone och Apples alla enheter, men det kostar att ladda ner här.

När du streamar musik kan du lyssna i flera timmar utan att behöva byta skiva. Då kan du även passa på att besöka ett nätcasino och spela på lite roliga spelautomater, samtidigt som du dansar loss på golvet.

Kassettband

Under 1970- och 1980-talet och även under första delen av 1990-talet var det kassettband som gällde. Då släpptes de flesta album inom populärmusik både på LP-skivor och kassettband.

CD-skivornas ankomst

CD-skivan var det som ersatte LP-skivan och i mitten på 1970-talet började man tillverka prototyper av CD-skivor. År 1988 såldes det mer av CD-skivor än av vinylskivor och 1991 såldes mer CD-skivor än kassettband. I och med att fler och fler fick internetuppkoppling kom först mp3-spelare, Ipod och musikstreaming, och intresset för CD-skivor minskade kraftigt under 2000-talet. I slutet av 1970-talet till början av 1990-talet hade de flesta bilar inbyggda kassettbandspelare. Dessa byttes ut mot CD-spelare under 1990-talet.