Det är extra roligt att det gick så bra för den norska gruppen a-ha. Vem minns inte videon och låten ”Take on me”? I slutet av 1970- och 1980-talet hade de två tonåringarna Magne ”Mags” Furuholmen och Pål Waaktaar från Norge bildat ett band som hette Bridges. År 1981 gav de ut Lp:n ”Fakkeltog”. Bandet uppträdde inte särskilt många gånger live, men Morten Harket (som senare blev sångare i a-ha) var en gång och lyssnade på dem. Han tyckte mycket om Bridges musik, men han saknade något och det var han själv. Bridges splittrades ganska kort efter skivan ”Fakkeltog”, och de två medlemmarna Mags Furuholmen och Pål Waaktaar flyttade till London i tron om att de där skulle slå igenom med sitt band. Tyvärr gick det inte särskilt bra och redan efter ett halvår fick de återvända till Norge helt utan pengar.

Lång väg till toppen

Men dessa två killar ville inte ge upp, utan de samlade helt enkelt nya krafter för de trodde stenhårt på sin musik. De var även på det klara med att de behövde hjälp för att lyckas. Sagt och gjort så kontaktade de Morten Harket som då var sångare i bandet Soldier Blue. Morten tackade ja och i och med Mortens tillträde, ändrade de även sitt bandnamn till a-ha. År 1982 drog de till London igen för att försöka lyckan på nytt. Tyvärr fick de inte igen det genombrott de önskat, så alla pengar tog återigen slut. De gav dock fortfarande inte upp, utan fortsatte att jobba med sin musik och även fixa kontakter. Till slut fick de tag i en musikstudio som trodde på dem och lät dem vara i studion helt gratis.

Skivkontrakt

Killarna kämpade på och till slut ansåg studioägaren att de nog kunde presenteras för andra medarbetare inom musikindustrin. Efter några möten med dessa skrev de äntligen på ett skivkontrakt med Warner Bros. Killarna omarbetade låten ”Lesson One” och ändrade titeln till ”Take On Me”. Låten gavs ut på singel men succén uteblev, förutom i deras hemland Norge, där den hamnade på singellistans tredje plats. Singeln såldes bara i 300 exemplar i Storbritannien. Även en video gjordes, men inte heller den hjälpte låten att få genombrott. De ihärdiga killarna vägrade ge upp utan fortsatte att jobba med sin musik.

De fick nu hjälp av Jeff Ayeroff, en inflytelserik skivbolagsman som precis hade börjat på Warner Bros. Han såg en potential i låten ”Take On Me”, och han godkände den och så gjorde även Warner Bros. a-ha spelade in ytterligare en ny version av ”Take On Me” och även en ny video gjordes. I maj 1985 gavs singeln och videon ut och då visades den på vissa biografer innan själva filmen började. Då nappade även musikvideokanalen MTV på videon, och äntligen hade det lossnat för a-ha. Först efter att MTV börjat visa videon och den blivit populär där, började låten även att spelas på radio. Så äntligen efter mycket arbete under flera år började ”Take On Me” klättra på spellistorna, och 19 oktober 1985 kom låten upp på USAs Billboards Hot 100-lista. a-ha kom att toppa flera singellistor med ”Take On Me”, bland annat i sitt hemland Norge. Tyvärr blev den aldrig en hit i Storbritannien som de hoppats på. Även videon fick flera priser och är än idag en av världens mest spelade musikvideor – så skam den som ger sig!