Pet Shop Boys

En syntgrupp som är populära än i dag 2019 är Pet Shop Boys, en brittisk duo som bildades redan 1981. Medlemmar är Neil Tennant som är gruppens sångare och som ibland även spelar gitarr och Chris Lowe, som spelar keyboard. Pet Shop Boys är en av de grupper som sålt mest skivor genom tiderna i hela världen, med drygt 100 miljoner skivor. Deras största hits är ”West End Girls”, ”It’s a Sin”, ”Rent”, Go West” och ”Domino Dancing”. År 2009 fick de vid Brit Awards ett pris for Outstanding Contribution to Music.

Begynnelsen

Den 19 augusti 1981 lärde Neil och Chris känna varandra i en elaffär i Chelsea och började tillsammans skriva musik. Från början kallade de sig för West End men ganska snart ändrade de namnet till Pet Shop Boys. År1981 arbetade Chris Tennant på den brittiska tonårstidningen ”Smash Hits” som reporter. Han fick en dag i uppdrag att intervjua The Police och mötte då Bobby Orlando som är en känd New York-producent. Detta ledde till att Neil och Chris började ett samarbete med Orlando och skrev på ett kontrakt med skivbolaget Parlophone som tillhör EMI. I samband med detta släppte de singeln ”Opportunities (Let’s Make Lots of Money)”, skivan blev dock ingen större hit. De tog då hjälp av producenten Stephen Hague för att göra en ny version av ”West End Girls” och då lyckades de hamna på den brittiska försäljningslistan topp tio. Efter det fick Pet Shop Boys flera stora hits. Nu i år 2019 kom de ut med en ny skiva ”Give stupidity a chance” och under hösten 2019 kommer de ut med ett nytt album.

Duran Duran

Den här mycket kända och omtyckta syntpopgruppen bildades 1978 i Birmingham, England. De första medlemmarna var Nick Rhodes och John Taylor. I början var de influerade av David Bowie, disco och punk, men sedan med tiden utvecklade gruppen även ett eget sound som var mer rockigt. Senare blev Simon Le Bon deras sångare och frontfigur och också Roger Taylor anslöt sig till gruppen där han spelade trummor och så småningom utökades gruppen med Andy Taylor. Nick Rhodes spelade synt, Andy Taylor gitarr, och John Taylor bas. De fick stora framgångar under början av 1980-talet både i USA och i Europa. De gjorde även flera kreativa och omtvistade videor. Gruppens stora hit var ”A View to a Kill” som var ledmotivet till Bondfilmen ”Levande Måltavla”.